TBS Blogg

Från bud till annons: så funkar programmatiska annonsköp

Magnus In De Betou

Magnus In De Betou

"Jag började arbeta med digital marknadsföring 2000 och drivs av att identifiera, utveckla och genomföra framgångsrika mediestrategier för våra uppdragsgivare. Att vara i framkant av vad som är tekniskt genomförbart och koppla detta till konkret affärsnytta är något jag går igång på."

Det traditionella annonsköpets tid är förbi. Processen har kasserats av vår nya digitala värld. Man skulle kunna säga att vi precis lämnat en vinter bakom oss och möter en digital vår. Det är inte vitsippor som växer i backen, utan en ny form av annonsköp; programmatisk annonsering.
Låt oss ta en titt bakom draperiet på hur processen ser ut för dig som medieköpare när du gör programmatiska medieköp, hur ett bud blir till en annons helt enkelt.

 programmatic_image.jpg

Programmatisk annonsering fungerar som aktie-och fondhandel

Programmatisk annonsering fungerar precis som aktie- och fondhandeln. I ett system likt de som Avanza och Nordnet använder kan man söka, analysera och köpa olika former av värdepapper från världens alla hörn. Handeln sker ofta i realtid med de just nu aktuella kurserna, baserade på utbud och efterfrågan.

På samma sätt fungerar programmatisk annonshandel, men skillnaden att det är medier istället för värdepapper som köps (av annonsörerna och deras företrädare) och säljs (av publicister). 

 

ProgrammatiskAnnonsering01.pngProgrammatisk annonshandel består av tre tydliga beståndsdelar:

1. SSP: Vilka format är till salu och till vilket pris

En SSP (Supply Side Platform) är en teknisk plattform som utbudssidan, dvs. som publicisterna använder. Denna är byggd för att tjäna deras syften i form av att få en så effektiv försäljning som möjligt av medielagret. I sin SSP ställer publicisten in vilka format de vill sälja via programmatisk handel, till vilket pris de vill sälja dessa format, vilka delar/sidor av sina webbsidor som är till försäljning etc.

 

2. DSP: Vilka format vill köpas och till vilket pris

En DSP (Demand Side Platform) är en teknisk plattform som efterfrågesidan, dvs. som annonsörerna använder. I denna arbetar annonsörernas företrädare med att välja vilka medier och format man vill köpa, vilket pris man är beredd att betala för dessa medier och format, vilken frekvens man vill ha på annonserna och vilka styrningar (väder, tid, geografi mm.) man vill sätta på kampanjen.

 

3. DMP: Data för träffsäker kommunikation

En DMP (Data Management Platform) är en teknisk plattform som möjliggör för dataleverantörer att leverera data till en SSP eller DSP, i syfte att kunna bygga datamålgrupper som sedan annonsörerna och deras företrädare kan köpa och publicister kan paketera med sina medier och sälja för att kommunikationen ska bli mer träffsäker.

 

Det högsta budet vinner

SSP, DSP och DMP möts i en budgivning som innebär att när erbjudandet från SSP’n matchar förfrågan från DSP’n och konsumenten matchar med DMP’n läggs ett bud på den visningen i det valda mediet. Vinner annonsören/annonsörens företrädare denna budgivning mot alla andra som vill köpa det specifika formatet på den specifika visningen, kommer deras annons att visas.

 

En person kan köpa hundratals annonsytor

Programmatiska medieköp kräver inte mer än att du som köpare av annonseringsytor ställer in vilka ytor du vill buda på och vad du är villig att betala för dem. Du kan även ställa in andra parametrar såsom väder, tid och geografi. Budgivningen sköts åt dig i realtid. Du kan när som helst ändra dina förutsättningar att vinna eller dra dig ur en budgivning, alternativt bredda eller smalna av din målgrupp. Allt för att säkerställa att du placerar din investering rätt.

 

 

Vill du veta mer om hur programmatiska medieköp kan ge dig kontrollerade och flexibla annonsköp som träffar dina kunder med rätt budskap på rätt plats?Ladda hem guiden